Ben je op zoek naar een anticonceptiemethode die past bij jouw levensstijl, of ben je net bevallen en denk je aan anticonceptie op de langere termijn? Bij onze praktijk begrijpen we dat elke vrouw uniek is, en daarom bieden we op maat gemaakte anticonceptieoplossingen voor zowel jonge vrouwen als net bevallen moeders.
Ontdek de vrijheid en flexibiliteit van anticonceptie die past bij jouw levensfase. Onze deskundige verloskundigen staan klaar om je te begeleiden bij het kiezen van de beste anticonceptiemethode voor jou. Neem de controle over je reproductieve gezondheid en maak vandaag nog een afspraak voor een consult. Want jouw welzijn staat bij ons centraal, in elke fase van het leven.
Of je nu in de bloei van je leven bent, geniet van de vrijheid van je jeugd, of als kersverse moeder je aandacht richt op het koesteren van nieuw leven, anticonceptie moet naadloos aansluiten op jouw behoeften.
Onze gespecialiseerde verloskundigen kunnen je informeren en adviseren over verschillende anticonceptiemethoden, met of zonder hormonen.
Niet-hormonale anticonceptiemethoden bieden effectieve opties voor wanneer je liever geen hormonen gebruiken.
– Koperspiraal: Dit is een spiraalvormig voorwerp dat koper afgeeft en in de baarmoeder wordt geplaatst. Het koper verlamt de zaadcellen, waardoor ze niet in staat zijn een eicel te bevruchten. Daarnaast zorgt het koper ervoor dat een eventueel bevruchte eicel zich niet in de baarmoeder kan innestelen. De koperspiraal biedt langdurige bescherming tot wel 10 jaar.
– Condoom: Condooms bieden ook bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s).
– Pessarium/ Portio-kapje: Dit is een rubberen of siliconen kapje dat over de baarmoederhals wordt geplaatst om te voorkomen dat sperma de baarmoeder binnendringt. Het moet voor elk seksueel contact met zaaddodende gel worden gebruikt.
Er zijn diverse anticonceptiemethoden die hormonen bevatten, waaronder zowel progestagenen als oestrogenen, met als doel zwangerschap te voorkomen.
Anticonceptiemethoden met zowel progestagenen als oestrogenen:
– Combinatiepil: dagelijks op hetzelfde tijdstip innemen.
– Anticonceptiepleister: wekelijks op de huid aanbrengen.
– Anticonceptiering: maandelijks in de vagina inbrengen.
Anticonceptiemethoden met alleen progestagenen:
– Hormoonspiraal: Een spiraalvormig apparaat dat in de baarmoeder wordt geplaatst.
– Minipil: Een pil die dagelijks op hetzelfde tijdstip wordt ingenomen, zonder stopweek, kan ook tijdens borstvoeding.
– Implanon: Een klein staafje dat onder de huid van de bovenarm wordt ingebracht en 3 jaar kan blijven zitten.
– Prikpil: Een injectie die elke 12 weken wordt toegediend. Belangrijk: Als je stopt met de prikpil, kan het lang duren voordat je weer zwanger wordt; daarom is het niet aan te raden als je snel na het stoppen weer zwanger wilt worden.
Bij natuurlijke anticonceptiemethoden is het van belang om bewust te zijn van je vruchtbare periode. Gedurende de tijd rond de eisprong vermijd je dan seksuele activiteit. Deze methoden vereisen geen gebruik van anticonceptiemiddelen, maar het is essentieel om te benadrukken dat ze minder betrouwbaar zijn en meer geschikt zijn als je kinderwens nog niet is vervuld.
– Cervixslijmmethoden: Bij deze methode observeer je de veranderingen in cervixslijm gedurende je menstruatiecyclus. De textuur, kleur en rekbaarheid van het slijm kunnen wijzen op vruchtbare en onvruchtbare perioden.
– Geheelonthouding: Bij geheelonthouding vermijd je seksuele activiteit tijdens vruchtbare periodes. Deze methode is onbetrouwbaar en bieden geen optimale bescherming tegen zwangerschap.
– Temperatuurmethode: Deze methode vereist het nauwkeurig bijhouden van je lichaamstemperatuur gedurende je cyclus. De temperatuur stijgt na de eisprong. Hoewel het inzicht kan geven in je vruchtbare periode, is het minder betrouwbaar.
– Natural Family Planning: Hierbij combineer je verschillende tekenen, zoals lichaamstemperatuur, cervixslijm en de stand van de baarmoedermond, om vruchtbare dagen te identificeren. Het vereist een zorgvuldige observatie en planning.
Bekend als vasectomie, een permanente vorm van anticonceptie. Het omvat het doorsnijden of blokkeren van de buis die sperma van de testikels naar de penis transporteert (vas deferens). Hier zijn enkele belangrijke punten over sterilisatie van de man:
Permanente bescherming: Het is een onomkeerbare procedure die bedoeld is als permanente anticonceptie.
Minder invasief: Vasectomie is minder invasief dan sterilisatie van de vrouw en kan vaak op de polikliniek worden uitgevoerd onder lokale verdoving.
Effectiviteit: Hoewel het als permanent wordt beschouwd, is het niet onmiddellijk effectief. Er is een periode en een bepaald aantal ejaculaties nodig om bestaand sperma te verwijderen.
Is een permanente vorm van anticonceptie. Het wordt ook wel tubal ligation genoemd en omvat het afsluiten of doorsnijden van de eileiders. Dit voorkomt dat de eicellen van de eierstokken naar de baarmoeder kunnen reizen en dat sperma de eicel kan bereiken.
Permanente bescherming:
Het is een onomkeerbare procedure en wordt beschouwd als een permanente vorm van anticonceptie.
Chirurgische ingreep:
Het wordt uitgevoerd als een chirurgische ingreep, zoals een laparoscopie.
Lokale anesthesie:
De procedure wordt vaak uitgevoerd onder lokale anesthesie en vereist een herstelperiode van enkele dagen tot een week.
Bij het kiezen van anticonceptie is het essentieel om op de hoogte te zijn van vergoedingen via je zorgverzekering. Houd er rekening mee dat de basisverzekering dekking biedt, maar het niveau kan variëren op basis van leeftijd. Lees hier meer over vergoedingen.
Controleer je polisvoorwaarden of neem contact op met je zorgverzekeraar voor specifieke informatie over vergoedingen in jouw situatie. Voor vragen of meer informatie neem contact met ons op.