De eerste weken na de geboorte huilt een baby gemiddeld 1-1,5 uur per 24 uur. Rond 6 weken is dat 2-2,5 uur en daarna wordt het langzaam weer minder tot 1,5 uur per 24 uur. Na 3 maanden merk je vaak een duidelijke vermindering in het aantal huiluren.
Maar huilen is ook het enige communicatiemiddel van de baby…….

Krampjes

Een baby kan last hebben van darmkrampjes. Meestal zet de baby het dan ineens op een brullen en trekt hij de beentjes op, of strekt ze juist enorm uit. Probeer hem te troosten door hem tegen je aan te houden. Sommige baby’s vinden het lekker als je het buikje zachtjes met ronddraaiende bewegingen masseert.

Honger

Huilen kan ook een (laat) teken zijn van honger. Meestal zoekt de baby dan met zijn hoofdje en mond naar de borst. Hij beweegt zijn hoofd dan heen en weer en hapt met zijn mond wijd open. Hij kan ook op zijn eigen vuistje sabbelen. Huilen is zijn laatste signaal dat hij nu echt trek heeft.

Ongemak

Tenslotte kan een baby ook huilen van ongemak. Hij heeft 9 maanden lekker in je buik gezeten en mist nu de warmte en de geluiden die er in je buik zijn. Veel kinderen hebben ’s avonds of ’s nachts huiluren. Hun ritme is niet makkelijk om te draaien. Soms helpt het om het badje ’s avonds te doen in plaats van in de ochtend. Daar worden ze rozig van. Zorg dat hij bij je op de kamer ligt zodat hij je ademhaling kan horen. Omdat het zo stil is ’s nachts kun je proberen de radio aan te zetten.

Ook kan je je baby het “baarmoedergevoel” een beetje terug geven door in het wiegje het dekentje aan beide zijden strak in te stoppen onder het matrasje. Maak het bedje laag op, zodat de baby bijna met zijn voetjes tegen de onderkant aan ligt. Op die manier voelt de baby zich meer geborgen en zal rustiger slapen.

Veilig slapen

Een baby mag nooit samen met de ouders in één bed slapen. Overdag kan je de baby wel laten slapen op het ouderlijk bed, mits onder de volgende voorwaarden: Leg de baby niet onder jullie dekbed, maar onder een eigen dekentje. Je kan ook het aankleedkussen op het bed leggen en apart voor de baby opmaken. Neem nooit de baby bij je in bed bij (extreme) vermoeidheid, medicijn-, alcohol- of drugsgebruik.