Meconium is de allereerste poep van een pasgeboren baby. Het is een taaie, plakkerige groenige substantie die bestaat uit allerlei afvalstoffen. Normaal poept een baby binnen 24 uur na de bevalling voor de eerste keer. Sommige baby’s poepen al in het vruchtwater. Dit kan een teken zijn dat de baby het benauwd heeft, maar het hoeft niet. Omdat de baby het mogelijk benauwd heeft stuurt de verloskundige je naar het ziekenhuis, waar de hartslag van de baby continue bewaakt wordt. De gynaecoloog begeleidt dan de rest van de bevalling. Als alles goed gaat mag je in principe 8 uur na de bevalling naar huis en is er geen extra zorg nodig. Deze tijd is nodig om de baby na de bevalling nog even extra in de gaten te houden, of het vieze vruchtwater hem of haar niet alsnog gaat opspelen.

In sommige gevallen zal de verloskundige je niet insturen, terwijl de baby toch in het vruchtwater heeft gepoept. Bijvoorbeeld als de bevalling heel snel verloopt. Het is dan veiliger om thuis de geboorte van de baby af te wachten, dan alsnog naar het ziekenhuis te gaan.

Zijn je vliezen gebroken en is het vruchtwater groen,bruin of twijfel je over de kleur? Probeer dan wat op te vangen en bel de verloskundige. Zij zal komen kijken naar het vruchtwater en indien nodig je doorsturen naar de gynaecoloog.