Dankzij de kraamzorg kunnen wij als verloskundige veilig thuisbevallingen doen. De kraamverzorgende ondersteunt en assisteert de verloskundige en de aanstaande moeder rondom de bevalling.

Wanneer komt de kraamzorg?

De verloskundige zal tijdens de bevalling bepalen wanneer de kraamzorg gebeld wordt. Bij een eerste kindje rond de 8-9 cm en bij reeds eerder bevallen vrouwen bij 5-6 cm ontsluiting. De kraamverzorgster is dan meestal na een half uur aanwezig.

Wat doet de kraamverzorgende

Zij legt voor de bevalling de benodigde spullen klaar; 2 kruikjes (om de doeken en de babykleertjes kleertjes te verwarmen). En een aankleedkussen met vaseline, thermometer en gaasjes. En maakt het wiegje in orde.

Ook streeft de kraamverzorgende ernaar om de baby binnen 1 uur na de bevalling aan de borst te laten drinken. Nadat de verloskundige moeder en kind heeft gecontroleerd  zal de kraamverzorgende zich ontfermen over moeder, vader en baby.   Zij geeft de moeder wat te eten en helpt de vrouw met douchen of wassen. Ook wordt het bed van de kraamvrouw lekker verschoond.

Na de bevalling zal de kraamverzorgende ongeveer 2 uur blijven, afhankelijk  van het moment van de dag. Overdag blijft ze vaak een hele dag. s’Avonds of s’nachts zo lang nodig is.  Zij doet dan controles bij moeder en kind en geeft uitleg en instructie over de verzorging van moeder en kind.