Beslis tijdens de bevalling

In onze praktijk hoef je niet per sé van te voren aan te geven waar je wilt bevallen. Je mag zelfs nog tijdens de bevalling beslissen. Zeker als het je eerste kindje is, weet je niet van te voren hoe je het allemaal zult ervaren. Beslis pas tijdens je weeën waar jij je het prettigst voelt, thuis of in het ziekenhuis. Ook al heb je vooraf gepland om poliklinisch te bevallen, zorg er dan ook voor dat je alles klaar hebt staan voor een thuisbevalling. Want soms gaat een bevalling sneller dan gedacht.

Wanneer ga je naar het ziekenhuis?

Voordat je naar het ziekenhuis gaat, komen wij eerst nog thuis bij je kijken hoe de bevalling vordert. Afhankelijk van het aantal centimeters ontsluiting, de weeënkracht, en het te verwachten verloop, besluiten we samen wanneer het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan. Een groot gedeelte van de bevalling verloopt dus thuis. Bij de eerste bevalling, ga je vaak pas bij zes centimeter (of meer) ontsluiting naar het ziekenhuis, bij een volgende bevalling bij 4-5 centimeter.

Welk ziekenhuis?

Wij werken samen met het Koningin Beatrix Ziekenhuis in Winterswijk en het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem. Dit in verband met de bereikbaarheid en goede samenwerking. Je kunt dit al in de zwangerschap aangeven waar je het liefste naar toe zou willen.

Voordelen van poliklinisch bevallen

Een poliklinische bevalling kan voordelen hebben boven een thuisbevalling:

  • Het is erg belangrijk dat je bevalt op de plek, waar jij je het prettigst voelt. Op die manier kun je je het beste ontspannen en overgeven aan de weeën. Voor sommige vrouwen is die plek in het ziekenhuis.
  • Als je al in het ziekenhuis bent dan kan er soms sneller worden ingegrepen bij problemen. Dit kan tijdwinst betekenen. Echter dit is niet altijd het geval. De gynaecoloog die dan moet komen helpen, is niet standaard in het ziekenhuis aanwezig.
  • Sommige vrouwen hebben een medische indicatie voor een ziekenhuisbevalling. Er bestaat dan een iets verhoogd risico op complicaties. De voordelen van een thuisbevalling wegen niet op tegen dit risico. Het is dan beter om in het ziekenhuis te bevallen, zodat er snel kan worden ingegrepen, mochten er problemen ontstaan.