De zuigtechniek van een baby verschilt bij het zuigen aan de tepel en bij het zuigen aan een tepelhoedje. Bij het zuigen aan een tepel, wordt de tepel helemaal tot achter in de keelholte getrokken en maakt de baby met zijn tongetje masserende bewegingen om de melkstroom op te wekken. Bij het zuigen aan een tepelhoedje blijft de speen voorin de mond en kan de baby tepel niet goed genoeg masseren.

tepelhoedje

Bij het zuigen aan een tepelhoedje komt de tepel niet goed achterin de keelholte van de baby.

Het gebruik van tepelhoedjes wordt afgeraden, tenzij niet anders mogelijk.Er kleven namelijk diverse nadelen aan het gebruik van tepelhoedjes:

  • Kans op zuigverwarring.
  • De tepel zit niet achter in de keel, de tepel wordt tegengehouden door de top van het tepelhoedje.
  • De zenuwuiteinden in de tepelhof worden minder gestimuleerd (er zit een plastic laagje tussen). Daardoor gaan er minder duidelijke signalen naar de hersenen en zal er minder prolactine worden uitgescheiden en dus ook minder melk gemaakt worden.
  • Omdat de borst niet goed leeg gedronken wordt via een tepelhoedje zal je baby minder voeding krijgen en dus minder goed groeien. Het blijkt dat met een tepelhoedje baby’s ongeveer 30% minder melk binnen kunnen krijgen.
  • Omdat de borst niet goed wordt leeg gedronken is de kans op borstontsteking groter.