Beslis tijdens de bevalling
In onze praktijk hoef je niet per sé van te voren aan te geven waar je wilt bevallen. Je mag zelfs nog tijdens de bevalling beslissen. Zeker als het je eerste kindje is, weet je niet van te voren hoe je het allemaal zult ervaren. Beslis dan pas tijdens je weeën waar jij je het prettigst voelt, thuis of in het ziekenhuis. Zorg er wel altijd voor dat je alles thuis klaar hebt staan, zowel voor een thuisbevalling als voor een het ziekenhuis.
Praktische zaken bij een thuisbevalling
Onderstaand een aantal zaken die je voor de bevalling moet regelen:
- Zorg voor een goedwerkende bel, buitenverlichting en een duidelijk huisnummer. Geef ingewikkelde route-aanwijzingen al tijdens het spreekuur aan ons door.
- Zet vanaf 37 weken je bed op klossen. Deze kun je samen met een ondersteek ophalen bij de thuiszorgwinkel in het Koningin Beatrixziekenhuis. Om Arbo-redenen is het verplicht een verhoogd bed (minimaal 70 centimeter) te hebben gedurende zowel bevalling als kraamtijd.
- Zorg ervoor dat je vanaf de 37e week een kraampakket in huis hebt. Bij een aantal verzekeringen kan een gratis kraampakket worden aangevraagd. Krijg je het niet van je verzekering, dan moet je deze zelf aanschaffen. Je kan er ook altijd bij ons naar vragen.
- Bescherm je hele matras met plastic.
- Zet alvast twee emmers en vuilniszakken klaar.
- Zorg dat je twee metalen kruiken in huis hebt, met kruikenzakken.
- Zorg dat je bent ingeschreven bij een kraamzorgbureau.
- Zet een “ziekenhuistas” klaar met spullen voor jou en de baby indien je onverwacht tijdens de bevalling toch naar het ziekenhuis moet.
Een thuisbevalling heeft een groot aantal voordelen:
- In je eigen omgeving heb je de minste stress. Dit werkt bevorderend op de weeën. Het stresshormoon adrenaline werkt namelijk remmend op de weeënkwaliteit. Goede weeën zorgen voor een vlottere bevalling.
- In je eigen omgeving kan je je het beste ontspannen. Je lichaam maakt dan meer endorfines aan. Dit is een pijnverlagend hormoon.
- Je wordt niet blootgesteld aan de vele bacteriën die ronddwalen in een ziekenhuis en bij jou of je baby een infectie kunnen veroorzaken. In je eigen huis zijn de bacteriën die daar aanwezig zijn, voor jou en je kind niet ziekmakend. Je bent namelijk al immuun voor deze bacteriën en je geeft de antistoffen via de placenta door aan je ongeboren kindje.
- Je hoeft niet met heftige weeën in een auto te stappen.
- Een thuisbevalling is veilig! Bij een eerste kindje net zo veilig als een bevalling in het ziekenhuis. En als het niet je eerste bevalling is, zelfs veiliger dan in een ziekenhuis. Dit komt omdat de verloskundige getraind is om adequaat te handelen bij onvoorziene noodsituaties. Zo kan zij medicijnen toedienen om overmatig bloedverlies te stoppen. Ook heeft zij altijd een zuurstofset mee om de baby te beademen of zelfs te reanimeren.
- Een thuisbevalling is goedkoper dan een poliklinische bevalling. Afhankelijk van je (aanvullende) verzekering geldt dat wanneer je op eigen wens in een ziekenhuis wilt bevallen je meestal een eigen bijdrage moet betalen van ongeveer€ 300,- tot € 400,- betalen.
- Nadat je bent bevallen kan je lekker onder je eigen douche terwijl de kraamverzorgster je bed verschoont. Daarna kruip je prins(es)heerlijk met je nieuwe baby in je frisse bed en hoef je verder lekker niets meer. Alleen maar genieten…
- Bij een thuisbevalling heeft de partner een grotere rol dan in het ziekenhuis, hij heeft namelijk meer omhanden. Zoals: de verloskundige wegwijs maken in huis en in de babykamer, het voorhoofd van de barende deppen met koele natte washandjes, een kopje koffie zetten, spulletjes pakken, etc. Veelal voelen partners zich dan niet meer zo nutteloos en “aan-de-zijlijn-staan” tijdens een bevalling. In het ziekenhuis wordt deze taak overgenomen door de verpleegkundige.
- Een thuisbevalling is geen rommeltje, zoals sommige mensen denken. Een verloskundige werkt erg netjes en na afloop ruimt zij samen met de kraamverzorgster alles weer keurig op.