Opgezwollen

Door zwangerschapshormonen houd je extra vocht vast en dat kan je over je hele lichaam merken. Het vocht is nodig voor de verslapping en rek van je weefsels. Gemiddeld houden vrouwen in de zwangerschap twee à drie liter vocht vast.

Zolang je bloeddruk laag blijft, is het vasthouden van vocht geen reden tot ongerustheid. Vooral in de laatste weken van je zwangerschap kan je dit goed merken, door dikke vingers, opgezwollen enkels en ook je gezicht kan dikker worden. Zeker na een dag staan kunnen je enkels en wreven flink dik worden. Ook je handen en vingers kunnen flink opzwellen. Het kan zelfs pijnlijk worden voor je gewrichten.

 

Tips

Voor je voeten wil het nog wel eens helpen om je voeteneind van je bed iets omhoog te zetten of een kussen onder je matras te leggen. Hierdoor wordt je wakker met slanke enkels en heb je er in de loop van de dag wat minder last van. Denk eraan om op tijd je ringen af te doen!
Vochtafdrijvende producten: bleekselderij, komkommervocht, brandnetelthee.

Als je ineens in korte tijd veel vocht vast houdt, een opgezwollen gezicht krijgt en je daarbij ook nog eens niet lekker gaat voelen (hoofdpijn, misselijkheid, maagpijn), neem dan altijd even contact op met je verloskundige.