Er zijn verschillende situaties waarin het nodig is om je borstvoeding af te kolven.

productie stimuleren

Het kan zijn dat tijdens de eerste dagen de melkproductie nog niet voldoende op gang is, terwijl het gewichtsverlies van de baby het noodzakelijk maakt om de borsten extra te stimuleren. Ook wanneer de baby (nog) niet goed aan de borst drinkt, is het belangrijk te beginnen met kolven om zodoende de melkproductie te stimuleren. Begin in ieder geval met kolven indien je baby binnen 12 tot 24 uur na de bevalling nog niet goed heeft aangelegen of efficiënt aan de borst heeft gedronken.

Het gebruik van een handkolf of een kleine elektrische kolf op batterijen is voor het op gang brengen van de borstvoeding meestal niet voldoende. Beter is het om een elektrische kolf van Medela® te huren. Bij voorkeur met een dubbelsysteem waarbij allebei de borsten tegelijkertijd kunnen worden gekolfd.

Ook voor het kolven geldt, hoe vaker de borsten worden gestimuleerd, hoe beter de melkproductie. Probeer minimaal 8 keer per dag te kolven. Kolf ongeveer 10 tot 20 minuten per borst. Een dubbele borstkolf bespaart je niet alleen tijd, het werkt ook extra stimulerend voor de melkproductie.

Je baby op de couveuse afdeling

Ligt je baby in het ziekenhuis op de couveuse afdeling en zijn jij en je baby van elkaar gescheiden, dan is het belangrijk dat je, zodra de situatie dit toelaat, begint met kolven. Dit moet gebeuren op de tijden dat je normaal gesproken je baby de borst zou geven. Dit komt neer op ongeveer 8 x per dag. Wanneer dit te belastend voor je is, probeer dan zo vaak mogelijk te kolven. Vaak en kort kolven heeft meer effect op de melkproductie dan minder vaak en langer. Dus liever 8 x 5 minuten kolven dan 5 x 8 minuten kolven. In beide gevallen kolf je 40 minuten maar vaker en korter is effectiever en stimuleert de productie beter. Ook hier geldt dat een dubbel afkolfsysteem beter is.

De afgekolfde melk kan aan de baby worden gegeven met een theelepel, met een kopje (cupfeeding) of een voedingsspuitje (fingerfeeding). De kraamverzorgende of verpleegkundige zal je leren hoe je dit moet doen.