Prenatale counseling

Voor meer informatie en om een weloverwogen keuze te maken, bieden wij een uitgebreid gesprek aan, het counselings gesprek. Hier wordt er met je gesproken over de NIPT, 13 en 20 weken echo en de mogelijke uitkomsten. Bedenk goed hoeveel je wilt weten tijdens de zwangerschap en wat je zou doen als bepaalde aandoeningen worden vastgesteld. Er is een vragenlijst beschikbaar die je helpt om jouw gevoelens en meningen over de screening op een rij te zetten.

Screening

De NIPT, 13 en 20 weken echo zijn screeningstests, geen diagnostische tests. Dit betekent dat de test geen definitieve diagnose stelt, maar wel de kans op bepaalde afwijkingen kan aantonen. Bij een afwijkende uitslag kom je in aanmerking voor vervolgonderzoek om de diagnose te bevestigen, dit heet prenatale diagnostiek. Het is belangrijk te beseffen dat een normale uitslag geen garantie is voor een gezond kind, maar het risico op bepaalde genetische afwijkingen verkleint. Bij twijfel of vragen staan wij altijd klaar om je te begeleiden in het maken van de beste keuzes voor jou en je baby.

NIPT

De NIPT, oftewel de Niet-Invasieve Prenatale Test, is een bloedonderzoek waarmee je tijdens de zwangerschap kunt achterhalen of er aanwijzingen zijn voor het downsyndroom, edwardssyndroom, of patausyndroom bij je ongeboren kind.

Deze test is een optie als je vroeg in de zwangerschap wilt weten of je kind één van de genoemde syndromen heeft. De NIPT biedt ook de mogelijkheid om andere chromosoomafwijkingen, ook wel nevenbevindingen genoemd, te ontdekken. Je hebt de keuze of je deze informatie wilt ontvangen.

Wanneer

Het onderzoek kan plaatsvinden vanaf 10 weken zwangerschap. Een eenvoudig bloedonderzoek wordt uitgevoerd waarbij bloed wordt afgenomen uit je arm. De resultaten ontvang je binnen 10 kalenderdagen. Belangrijk is te weten dat de NIPT geen absolute zekerheid biedt en soms aandoeningen niet detecteert.

Vervolgonderzoek en Kosten

Bij een afwijkende uitslag kun je kiezen voor vervolgonderzoek, dit heet prenatale diagnostiek, om zekerheid te verkrijgen. Je krijgt dan eerst een gesprek met uitleg hierover in het Maastricht Universitair Medisch Centrum +. Dit gesprek evenals de NIPT zelf, zijn kosteloos. Eventuele kosten voor vervolgonderzoek kunnen soms van je eigen risico worden afgetrokken.

Nevenbevindingen

De NIPT kan naast de syndromen ook andere chromosoomafwijkingen, de zogenaamde nevenbevindingen, vinden. Deze variëren in ernst en kunnen betrekking hebben op het kind, de placenta, of zeer zelden op de zwangere zelf.

Hier kun je meer informatie vinden over de NIPT en de Nevenbevindingen.

13 Weken Echo

De 13 weken echo is een medisch onderzoek naar mogelijke lichamelijke afwijkingen bij jouw kind. Het is optioneel, en je beslist zelf of je deze echo wilt laten uitvoeren. Bij je eerste bezoek vragen wij of je meer wilt weten over de 13 wekenecho. Als je dit wilt krijg je in een uitgebreid gesprek, het counselings gesprek,  informatie over het onderzoek en de wetenschappelijke studie.

Je kiest zelf of je de 13 wekenecho wilt. Denk goed na over vragen zoals hoeveel je tijdens de zwangerschap al wilt weten over jouw kind en wat je zou willen doen als je te horen krijgt dat jouw kind een lichamelijke afwijking heeft.

Wanneer

De echo kan worden gedaan van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap. Een ervaren echoscopist maakt een gedetailleerde echo van jouw kind. Dit onderzoek neemt ongeveer 40 minuten in beslag, waarbij je comfortabel kunt liggen en de echoscopist zorgvuldig naar de ontwikkeling van je kind kijkt.

Vervolgonderzoek en Kosten

De kosten van de 13 wekenecho zelf worden gedekt, maar eventuele vervolgonderzoeken kunnen soms van je eigen risico gaan.

In Nederland kun je alleen kiezen voor de 13 wekenecho als je deelneemt aan de wetenschappelijke IMITAS-studie, die onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho. Kies je voor een uitgebreid gesprek (counseling) over de 13 wekenecho, dan geef je toestemming om bepaalde persoonsgegevens vast te leggen in jouw zorgdossier en in een landelijk systeem (Peridos). Als je ook kiest voor de 13 wekenecho, worden ook daarover gegevens vastgelegd.

Hier lees je meer over de 13 weken echo. Hier lees je meer over wat er met je gegevens gebeurt.

20 Weken Echo

De 20 weken echo is een medisch onderzoek naar mogelijke lichamelijke afwijkingen bij jouw kind. Net als de 13 weken echo is dit onderzoek optioneel, en jij beslist zelf of je deze echo wilt laten uitvoeren.

Wanneer

Je kunt de 20 wekenecho laten doen vanaf 19+0 week tot en met 19+6 weken zwangerschap. Een ervaren echoscopist maakt een gedetailleerde echo van jouw kind. Dit onderzoek neemt ongeveer 40 minuten in beslag, waarbij je comfortabel kunt liggen en de echoscopist zorgvuldig naar de ontwikkeling van je kind kijkt.

Direct na de echo ontvang je de uitslag. In de meeste gevallen, bij 95 van de 100 zwangerschappen, ziet de echoscopist geen afwijkingen en is vervolgonderzoek niet nodig. Mocht er bij ongeveer 5 van de 100 zwangere vrouwen iets worden waargenomen dat een mogelijke afwijking zou kunnen zijn, dan kun je zelf beslissen of je vervolgonderzoek wilt laten uitvoeren.

Vervolgonderzoek en Kosten

De kosten van het uitgebreide gesprek, de 20 weken echo zelf en eventuele vervolgonderzoeken worden volledig gedekt en gaan niet ten koste van je eigen risico. Alle zwangere vrouwen in Nederland hebben de mogelijkheid om te kiezen voor een 20 weken echo als onderdeel van hun prenatale zorg.

Indien je ervoor kiest om een uitgebreid gesprek (counseling) te hebben over de 20 weken echo, geef je toestemming om bepaalde persoonsgegevens vast te leggen in jouw zorgdossier en in een landelijk systeem (Peridos). Als je ook besluit om de 20 weken echo te laten uitvoeren, worden ook hierover gegevens vastgelegd. Dit proces zorgt voor een zorgvuldige registratie en opvolging van de resultaten, waardoor je volledig geïnformeerd en ondersteund wordt gedurende deze bijzondere periode van je zwangerschap.

Hier lees je meer over de 20 weken echo. Hier lees je meer over wat er met je gegevens gebeurt.