Na de bevalling begint de kraamtijd. Lekker genieten van je baby, maar het is ook een hele drukke zware periode!
Een kraamverzorgster fungeert als onze extra paar handen en ogen tijdens thuisbevallingen en biedt gedurende de eerste week ondersteuning bij de zorg voor zowel jou als je baby, ongeacht of de bevalling thuis of in het ziekenhuis heeft plaatsgevonden.
Wij benadrukken de noodzaak van kraamzorg voor een soepele overgang in de eerste dagen na de geboorte, met ondersteuning bij borst/flesvoeding en medische controles. De kraamverzorgster komt bij jullie thuis en biedt uitgebreide zorg, waaronder gezondheidscontroles om te controleren of de baarmoeder slinkt, het bloedverlies normaal is, er geen infecties optreden, de baby niet te geel ziet, en de baby voldoende drinkt om te groeien.
Tevens geeft ze advies over borstvoeding en verzorging, evenals emotionele ondersteuning. Hierbij wordt gezondheid bevorderende informatie en essentiële informatie over de verzorging van je baby verstrekt. In het geval van onverwachte keizersnede of andere medische ingrepen kan kraamzorg zelfs vereist zijn voor een vlot ontslag uit het ziekenhuis.
Als de kraamverzorgster problemen constateert, neemt ze contact met ons op en komen wij langs. Daarnaast komen wij gedurende het kraambed volgens afspraak bij jullie thuis langs om de controles te bespreken en eventuele vragen of onzekerheden in deze nieuwe situatie weg te nemen. Als je in het ziekenhuis bent bevallen en naar huis mag, bel ons dan. We maken meteen een afspraak voor ons bezoek thuis.
We letten op verschillende aspecten, zoals:
– Hoe je je emotioneel en fysiek voelt.
– Eventuele pijnklachten die je ervaart.
– De juiste positie van de baarmoeder.
– Het goed kunnen legen van de blaas.
– Of de hoeveelheid bloedverlies binnen normale grenzen blijft.
– De genezing van de hechtingen, indien van toepassing.
– Het optreden van koorts, wat een teken van infectie kan zijn.
– Eventuele problemen of ongemakken met betrekking tot de borsten.
– Oplossen van eventuele borstvoeding problemen
– Of alles in het algemeen goed geregeld is.
– Anticonceptie counselen
We controleren of :
– Of de baby goed drinkt
– Voldoende aankomt in gewicht
– Goed plast en poept
– De temperatuur stabiel houdt
– De huidskleur niet te geel wordt
– Mooi alert is
– De hielprik en gehoortest afgenomen worden
We geven een overdracht aan het consultatiebureau zodat zij de opvolging van de groei kunnen overnemen.
Bij borstvoedingsproblemen bieden wij de mogelijkheid om de een borstkolf te huren. Deze kolf is ontworpen voor een comfortabele en efficiënte stimulatie, waardoor je borstvoeding beter op gang komt.
Het Consultatiebureau is een onderdeel van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD Zuid Limburg. Bij het consultatiebureau wordt je kindje op verschillende momenten uitgenodigd voor een gezondheidsonderzoek. Je komt dan op het spreekuur bij de JGZ verpleegkundige of JGZ arts.
Als je vragen hebt, kunt u ook zelf een afspraak maken. Ze volgen de groei en ontwikkeling van kinderen van 0 tot 18 jaar. Daarbij kijken ze naar alle factoren die de ontwikkeling van het kind beïnvloeden. Naar wat goed gaat. Maar ook naar wat beter kan. Daar gaan we vervolgens samen mee aan de slag.