Kinderwens spreekuur bij La Vie

Al voor dat je zwanger bent naar een verloskundige gaan?! Waarom is dat zo belangrijk?

Als je graag zwanger wilt worden, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen, zoals: 

  • Waar moet ik allemaal rekening mee houden? 
  • Wanneer ben ik het meest vruchtbaar? 
  • Moet ik eerst naar de huisarts of kan ik meteen naar een verloskundige? 
  • Wat mag ik niet meer eten? 
  • Hoe zit het met de medicijnen die ik gebruik? Kunnen die kwaad als ik zwanger wil worden, of als ik zwanger ben?
  • Er zijn ziektes in mijn familie, heeft mijn kind hier ook kans op?
  • Hoe vergroot ik de kans op zwangerschap? 

Bij ons Kinderwensspreekuur zijn we er speciaal voor jou. We bieden niet alleen voorlichting en advies, maar nemen ook de tijd om al jouw vragen te beantwoorden. Ons doel is om je te begeleiden naar een zo optimaal mogelijke zwangerschap, met minimale risico’s voor zowel moeder als kind. Samen gaan we op weg naar een zwangerschap vol blije momenten, zonder al te veel gedoe. Want jouw avontuur naar ouderschap verdient de beste start, en wij zijn er om je te helpen.

Foliumzuur

Wil je graag zwanger worden, start dan al met het slikken van foliumzuur.

Het wordt aanbevolen om te beginnen met het nemen van foliumzuur als je zwanger wilt worden of als je zwanger zou kunnen worden. Bij voorkeur start je met foliumzuur vanaf 4 weken vóór de conceptie en je blijft dit slikken tot 10 weken in de zwangerschap. Dit is belangrijk omdat de neurale buis van de baby zich in de vroege stadia van de zwangerschap ontwikkelt, vaak voordat vrouwen zelfs weten dat ze zwanger zijn. 

Als je al zwanger bent en nog niet met foliumzuur bent begonnen, is het nog steeds zinvol om ermee te beginnen, bij voorkeur zo snel mogelijk. Het kan echter het beste worden ingenomen vóór de conceptie om optimale bescherming te bieden tegen neurale buisdefecten.  

Het slikken van foliumzuur door de man van een koppel met kinderwens kan bijdragen aan een gezonde zwangerschap en de ontwikkeling van een gezond kind. Foliumzuur, ook wel vitamine B9 genoemd, is essentieel voor de aanmaak en reparatie van het DNA. Het speelt een cruciale rol bij de vroege ontwikkeling van de foetus, inclusief de vorming van de neurale buis, die de ruggengraat en hersenen vormt. 

Bij vrouwen is het belang van foliumzuur algemeen bekend, met name in de eerste weken van de zwangerschap. Het slikken van foliumzuur vermindert het risico op neurale buisdefecten bij de baby. Echter, recent onderzoek suggereert dat ook bij mannen foliumzuursuppletie gunstige effecten kan hebben. 

Foliumzuur draagt bij aan de kwaliteit van het sperma en helpt mogelijk bij het voorkomen van chromosomale afwijkingen in het sperma. Daarom wordt mannen met een kinderwens geadviseerd om foliumzuur te slikken als onderdeel van preconceptiezorg, vergelijkbaar met vrouwen. Het kan de vruchtbaarheid bevorderen en een positieve impact hebben op de gezondheid van het nageslacht. 

Foliumzuurtabletten van 0,4 of 0,5 mg zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Je moet 1 keer per dag een tablet van 0,4 mg nemen, tenzij je al eerder een kindje met een neurale buisdefect hebt gehad of medicijnen tegen epilepsie slikt. Dan moet je 1 keer per dag een tablet van 5 mg slikken. 

Het belang van foliumzuur gezond zwanger Verloskundigen Praktijk La Vie

Zwangerwijzer invullen

Voordat je naar het spreekuur komt, raden wij aan dat zowel jij als je partner de "Zwangerwijzer" invult.

Via deze website wordt aan de hand van een vragenlijst gekeken of er voor jullie specifieke situatie risico’s zijn met betrekking tot de zwangerschap. De uitdraai van deze vragenlijst kunnen jullie vervolgens mailen, opsturen of afgeven bij ons op de praktijk, bij voorkeur voordat je naar het kinderwensspreekuur komt. Samen met jullie bekijken we hoe deze risico’s kunnen worden aangepakt of verminderd.
Mail de Zwangerwijzer naar info@lavielandgraaf.nl
Neem ook een kijkje op de website: Straks Zwanger Worden

Vergoeding

Het tarief voor het kinderwens spreekuur wordt door elke zorgverzekeraar vergoed.

Aanmelden voor het kinderwensspreekuur

Je kunt een afspraak maken door het aanmeldformulier in te vullen.
We streven ernaar om binnen 36 uur contact met je op te nemen om de afspraak in te plannen.

of

Telefonisch: 045-763 34 372 (bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 11.00 uur)