Vruchtbaar zonder dat je het weet 

De eerste menstruatie kan weer op gang komen vanaf 6 weken na de bevalling, maar het kan ook nog maanden duren voordat het zover is. Ongeveer 2 weken voorafgaand aan je menstruatie vindt de eisprong plaats, waardoor je ongemerkt al vruchtbaar kunt zijn. Er wordt gezegd dat het geven van borstvoeding je eisprong kan uitstellen, maar dit geldt alleen als je frequent genoeg aanlegt, zoals iedere 2 uur. Het is daarom verstandig om snel na de bevalling na te denken over anticonceptie. Als je niet direct weer zwanger wilt worden, is het aan te raden om anticonceptie te gebruiken bij de eerste gemeenschap na de bevalling.

Voorlichting van je verloskundige 

Tijdens de zwangerschap of het kraambed delen wij informatie over verschillende anticonceptiemethoden. Bij de laatste controle in het kraambed en tijdens de nacontrole, 6 weken na de bevalling, praten we opnieuw over dit onderwerp. Welke anticonceptiemethode het best bij jou past, hangt af van verschillende factoren.

Geef je borstvoeding?
Dan gaat de voorkeur uit naar anticonceptie zonder hormonen zoals het koperspiraal. Of met alleen het hormoon progestageen dan kun je gebruik maken van de Cerazette® pil, de Implanon®, of verschillende hormoonspiralen

Wil je snel weer zwanger worden?
Dan is wellicht de Implanon een fijne keuze. Onze verloskundigen helpen je graag bij het maken van de juiste keuze die aansluit op jouw specifieke situatie.

Uitleg over welke soorten anticonceptie er zijn, vind je op onze algemene anticonceptie pagina.

Seks na de bevalling

Het moment waarop je weer seks kunt hebben na de bevalling is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de individuele gezondheid van de moeder, de bevallingsmethode en mogelijke complicaties. Over het algemeen wordt aanbevolen te wachten tot je volledig hersteld bent en je comfortabel genoeg voelt. Om infecties te voorkomen, dient helder rood bloedverlies gestopt te zijn vóór de eerste keer seks. Het is van belang te realiseren dat elk lichaam op een unieke manier herstelt. Neem de tijd die je nodig hebt en forceer niets. Bij vragen of zorgen, aarzel niet om contact op te nemen met je verloskundige.

Natuurlijke bevalling zonder complicaties:
Als je een ongecompliceerde vaginale bevalling hebt gehad, wordt vaak aangeraden te wachten tot eventuele hechtingen zijn opgelost en je geen pijn of ongemak meer ervaart. Dit kan ongeveer 4 tot 6 weken duren, maar het kan variëren.

Keizersnede of complicaties:
Bij een keizersnede kan het herstel langer duren, meestal rond de 6 tot 8 weken. Als er complicaties zijn opgetreden, kan het nodig zijn langer te wachten, je verloskundige zal je hier over informeren.

Tips

  • Zorg voor open communicatie:
    Het is belangrijk om open te communiceren met je partner en eventuele zorgen of vragen te bespreken. Sommige vrouwen voelen zich mogelijk eerder klaar voor seks dan anderen.
  • Luister naar je lichaam:
    Neem de tijd om naar je lichaam te luisteren. Als je pijn, ongemak of bloedingen ervaart, is het raadzaam te wachten tot je je comfortabeler voelt.
  • Raadpleeg je verloskundige:
    Voor specifiek advies op basis van jouw situatie is het altijd goed om je verloskundige  te raadplegen. Ze kan jouw gezondheid beoordelen en gepaste aanbevelingen doen.
  • Gebruik glijmiddel:
    Tijdens de borstvoedingsperiode kan vaginale droogheid voorkomen. Het gebruik van glijmiddel kan comfortabeler zijn en eventuele wrijving verminderen.
  • Begin rustig:
    Het kan nuttig zijn om rustig te beginnen en de intimiteit geleidelijk op te bouwen. Neem de tijd voor voorspel om opgewonden te raken.
  • Probeer nieuwe posities:
    Sommige posities kunnen comfortabeler zijn dan andere, afhankelijk van je herstel. Experimenteer met verschillende posities om te ontdekken wat het meest comfortabel is.

Onthoud dat iedereen anders herstelt, dus forceer niets en geef jezelf de tijd om weer in je eigen tempo comfortabel te worden met intimiteit na de bevalling.