Gezond zwanger

Dit is een bijzondere periode in je leven, waarin je lichaam hard aan het werk is om een nieuw leven te creëren. Om je baby zo gezond en sterk mogelijk op de wereld te zetten, is het belangrijk om extra goed op je gezondheid te letten.

Het is zeker niet noodzakelijk om voor twee personen te eten.
Eet volgens de schijf van vijf, dan krijgen jij en je kind voldoende goede voedingsstoffen binnen.
Op de website van het voedingscentrum vind je uitgebreide informatie over gezonde voeding tijdens de zwangerschap.

We adviseren het gebruik van de zwangerHap app. Hiermee kun je simpel en snel opzoeken of je een product kunt eten. Zo niet, dan laat de app zien wat je allemaal nog wél kunt nemen.

Waarom?

Jouw baby is volledig afhankelijk van wat jij binnenkrijgt. De voedingsstoffen die jij eet, worden via de placenta aan je baby doorgegeven. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor de ontwikkeling van je baby’s organen, hersenen en lichaam.

Een gezonde zwangerschap kan het risico op complicaties verkleinen. Door gezond te eten, te bewegen en te ontspannen, verklein je de kans op zwangerschapsvergiftiging, vroeggeboorte en andere complicaties.

Een gezonde start in het leven. Baby’s die geboren worden van gezonde moeders, hebben een lagere kans op gezondheidsproblemen later in het leven.

Hoe

Eet gezond en gevarieerd.
Kies voor voeding die rijk is aan voedingsstoffen, zoals fruit, groenten, volkoren producten, eiwitten en zuivelproducten.

Neem extra foliumzuur.
Foliumzuur is een vitamine die belangrijk is voor de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg van je baby.

Stop met roken en alcohol drinken.
Roken en alcohol drinken kunnen schadelijk zijn voor je baby.

Beweeg regelmatig.
Bewegen is goed voor je conditie en kan zwangerschapsklachten verminderen.

Zorg voor voldoende rust en slaap.
Je lichaam heeft extra rust nodig tijdens de zwangerschap.

Verkeerd gegeten tijdens zwangerschap Verloskundigenpraktijk La Vie

Ik heb iets gegeten wat ik beter niet had moeten eten, hoe erg is dat?

Maak je niet gelijk ongerust als je één keer een product hebt gegeten of gedronken dat je beter niet had kunnen nemen. De kans op ernstige gevolgen is zeer klein voor jou of je kind. Zo zal een kleine hoeveelheid salami, makreel op een toastje of wat krabsalade waarschijnlijk niet meteen schadelijk zijn, maar neem het in het vervolg liever niet meer. Het is wel belangrijk om op verschijnselen te letten, denk aan koorts, lusteloosheid, huiduitslag, hoofdpijn, spierpijn, diarree en misselijkheid. Mocht je verschijnselen krijgen of twijfelen, bel ons.

Met de gratis app ZwangerHap kun je simpel en snel opzoeken of je een product kunt eten. Zo niet, dan laat de app zien wat je allemaal nog wél kunt nemen.  

  • Je ziet snel wat je wel en beter niet kunt eten tijdens de zwangerschap. 
  • De app geeft tips wat je allemaal wél kunt eten. 
  • Je kunt volgen hoe de baby van week tot week groeit in de buik. 
  • Je vindt info over hoe je gezond kunt eten tijdens de zwangerschap. 
  • Je krijgt tips over wat je kunt eten bij zwangerschapskwaaltjes. 
  • Je kunt veiligheidswaarschuwingen krijgen als er een ziekmakende bacterie in een product is gevonden. 

Foliumzuur

Als je al zwanger bent en nog niet met foliumzuur bent begonnen, is het nog steeds zinvol om ermee te beginnen, bij voorkeur zo snel mogelijk. Deze zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Ze verkleinen de kans op een kindje met een neuraal buis defect (o.a. open ruggetje) met 50-70%. Je moet 1 keer per dag een tablet van 400 microgram (µg) nemen, tenzij je al eerder een kindje met een neuraal buis defect hebt gehad of medicijnen tegen epilepsie slikt. Dan moet je 1 keer per dag een tablet van 5 mg slikken. Lees meer over foliumzuur.

Vitamine D

Ook adviseren wij om de gehele zwangerschap en borstvoedingsperiode elke dag 1 vitamine D tablet van minimaal 10microgram te gaan slikken. Vitamine D is belangrijk voor een goede botopbouw van je ongeboren baby.

Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het slikken van extra vitamine D de kans op zwangerschapsdiabetes en een baby met een laag geboortegewicht verlaagt. Mogelijk verkleint het de kans dat je kind op latere leeftijd astma-achtige symptomen ontwikkelt.

Multivitaminen

Vitaminen zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de baby. Bij een gevarieerde voeding met genoeg groenten en fruit haal je voldoende uit je voeding. 

Eet je niet altijd gezond of heb je geen eetlust dan is het verstandig multivitaminen te slikken. LET OP! Slik altijd een vitamine voor zwangeren. De samenstelling hiervan is aangepast. 

Vitamines in de zwangerschap Verloskundigen Praktijk La Vie
Gezond zwanger vis Verloskundigen Praktijk La Vie

Omega 3 vetzuren

We adviseren dat je 1 keer per week een portie vette vis eet, zoals zalm en forel, en 1 keer per week een portie magere vis, zoals tilapia en schol. Een portie is ongeveer 100 gram. Als het je niet lukt om 2 keer per week vis te eten, slik dan tijdens je hele zwangerschap elke dag een omega-3 (vis)vetzuren supplement met 250-450 mg DHA. Vis is een gezonde keuze, omdat het omega-3 vetzuren bevat, met name DHA, deze zijn essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen van je baby. Ze dragen ook bij aan een lager risico op vroeggeboorte.

Let op:

  • Sommige vissoorten bevatten veel kwik. Vermijd zwaardvis, haai en koningsmakreel tijdens de zwangerschap.
  • Vette vis kan gebakken, gegrild of gestoomd worden.

Voedingscentrum:

Wat zijn de voordelen van omega 3- en omega 6-vetzuren als je zwanger bent?

Vitamine B12

Vitamine B12 is een belangrijke voedingsstof voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van je baby. Het helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen, die zuurstof transporteren naar je baby. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van je baby. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot bloedarmoede, wat vermoeidheid, zwakte en kortademigheid kan veroorzaken.

Vitamine B12 zit in dierlijke producten, zoals vlees, vis, zuivelproducten en eieren.

Een tekort aan vitamine B12 komt zelden voor, maar kan vaker voorkomen bij vegetarisch of veganistisch dieet. Ook vrouwen welke een maagverkleining hebben ondergaan lopen meer risico op een tekort.

Symptomen van een tekort zijn vermoeidheid, zwakte, kortademigheid, hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen in de handen en voeten.

Je kunt ook vitamine B12 supplementen slikken. Werking van foliumzuur wordt ook ondersteund vitamine B12.

Vitamines in de zwangerschap Verloskundigen Praktijk La Vie
Gezond zwanger Verloskundigen Praktijk La Vie

Melkproducten 

Geadviseerd wordt om dagelijks 1000mg CALCIUM binnen te krijgen. 

Wij raden aan om tijdens de maaltijden tot 30 min daarna geen melkproducten te drinken omdat deze de opname van vitamines remt. 

Drink dagelijks: 2 – 3 glazen melk van 150 ml
Eet dagelijks:    1 – 2 plakken kaas.

Of kies in plaats van melk voor karnemelk, drinkyoghurt, chocolademelk, yoghurt of vla.
Kies bij voorkeur magere of halfvolle producten. 

 

IJzer

Tijdens de zwangerschap controleren we je ijzergehalte minimaal twee keer. Dit doen we om te kijken of je lichaam genoeg ijzer heeft om je baby te voorzien. Als je ijzergehalte te laag is, kan je last krijgen van vermoeidheid, duizeligheid en kortademigheid. In dat geval schrijven we ijzersupplementen voor.

IJzer zit in veel verschillende voedingsmiddelen. Dierlijke producten, zoals vlees, vis en kip, bevatten veel ijzer en worden goed opgenomen door je lichaam. Plantaardige producten, zoals brood, volkorenproducten, peulvruchten, (cashew)noten, tomatensap, spinazie en radijs, abrikozen (gedroogd), kiwi, en pure chocolade bevatten ook ijzer, maar dit wordt minder goed opgenomen.

Om de opname van ijzer te verbeteren, is het belangrijk om bij elke maaltijd vitamine C-rijke producten te eten, zoals groente en fruit.

Drink geen melk of thee bij de maaltijd, want dit belemmert de opname van ijzer. Drink melk liever halverwege de middag of ’s avonds, zeker 30 min na een maaltijd.

IJzerrijke producten:

  • Roosvicee ferro (verkrijgbaar in de supermarkt of drogist)
  • Floradix kruidenelixer (verkrijgbaar bij reformzaak of apotheek)
  • Multivitamine voor zwangeren (verkrijgbaar bij apotheek en drogist)
Gezonde Zwanger ijzer Verloskundigenpraktijk La Vie
Gezond zwanger Verloskundigen Praktijk La Vie

Drinken 

Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap voldoende te drinken, minstens 1,5 liter per dag. Zowel jij als je baby hebben extra vocht nodig gedurende deze periode.

Je nieren werken tijdens de zwangerschap extra hard om de afvalstoffen van jou en je baby te verwerken. Door genoeg te drinken, ondersteun je deze belangrijke functie van de nieren. Plus, het draagt bij aan een betere stoelgang, wat ook gunstig is voor je algehele welzijn tijdens de zwangerschap. Dus, vergeet niet regelmatig een slokje te nemen om jezelf en je kleintje goed gehydrateerd te houden!

 

Verse groente en fruit 

Je nieren moeten in de zwangerschap extra hard werken om de afvalstoffen van jullie beide te verwerken.
Je helpt de nieren door veel te drinken. Een extra voordeel is dat het je stoelgang bevordert. 

Eet elke dag 2 stuks VERS fruit en 200gram VERSE groente.
Er zitten ook veel vezels in (voor betere stoelgang).

Was groente en fruit goed voor gebruik! 

Handhygiëne tijdens de zwangerschap Gezonde Zwanger Verloskundigenpraktijk La Vie

Hygiene 

Goede hygiëne is belangrijk tijdens de zwangerschap om infecties te voorkomen die schadelijk kunnen zijn voor jou en je baby. Infecties met CMV, listeria en toxoplasmose kunnen ernstige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van je baby.

Je kunt het voorkomen door:

Goede handhygiëne
Was je handen regelmatig met water en zeep, vooral:

  • Na het toiletbezoek
  • Voor het koken
  • Na het schoonmaken
  • Na contact met dieren
  • Na het buiten zijn
  • na het verschonen van luiers
  • Vermijd het delen van eten of drinken met jonge kinderen
  • Beperk kussen op de mond en gezicht van baby’s 

Gebruik alcoholgel als er geen water en zeep beschikbaar is.

Veilig eten
Eet geen rauwe of ongare producten, zoals:

  • Rauw vlees
  • Rauwe vis
  • Rauwe eieren
  • Ongepasteuriseerde melk en kazen
  • Voorverpakte salades
  • Was groente en fruit grondig
  • Bewaar voedsel op de juiste temperatuur

Vermijd contact met besmette dieren en hun uitwerpselen:

  • Maak de kattenbak niet zelf schoon
  • Draag handschoenen bij het tuinieren
  • Was je handen na contact met dieren

Informatiebronnen:

 

Gezond zwanger beweging Verloskundigenpraktijk La Vie

Beweeg regelmatig

Bewegen is goed voor je conditie en kan zwangerschapsklachten verminderen.

Zorg voor voldoende rust en slaap
Je lichaam heeft extra rust nodig tijdens de zwangerschap.

Ga regelmatig naar de verloskundige
De verloskundige kan je controles uitvoeren en je adviseren over je gezondheid.

Mondzorg 

Het is heel belangrijk dat je je mond goed verzorgd in de zwangerschap. Blijf niet doorlopen met tandvleesontstekingen, laat dit vroegtijdig behandelen! Vrouwen die zwanger willen worden zouden al hun gebit moeten laten nakijken of er geen ontstekingen zijn. Lees verder op www.allesoverhetgebit.nl 

Mondhygiene tijdens zwangerschap Verloskundigenpraktijk La Vie
Gezond zwanger veganistisch dieet Verloskundigen Praktijk La Vie

Vegetarisch of veganistisch dieet

Tijdens de zwangerschap is gezonde voeding essentieel, vooral als je een vegetarisch of veganistisch dieet volgt. Hier zijn enkele voedingsadviezen om ervoor te zorgen dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Eiwitten zijn cruciaal, en als vegetariër kun je ze halen uit zuivelproducten, eieren, peulvruchten, noten en zaden. Voor veganisten zijn bonen, linzen, tofu, tempeh, quinoa, noten en zaden goede eiwitbronnen.

Calcium, essentieel voor sterke botten, is te vinden in zuivelproducten voor vegetariërs. Veganisten kunnen het verkrijgen uit verrijkte plantaardige melk, tofu en groene bladgroenten.

IJzer is belangrijk voor de bloedtoevoer. Vegetariërs kunnen het vinden in eieren, volkoren granen, noten en zaden. Veganisten moeten meer peulvruchten, volkoren granen, noten, zaden en gedroogd fruit eten.

Vitamine B12 is aanwezig in zuivelproducten en eieren voor vegetariërs. Veganisten moeten overwegen een B12-supplement te nemen en gebruikmaken van verrijkte voedingsmiddelen.

Omega-3 vetzuren, gunstig voor de hersenaanleg, zijn te vinden in lijnzaad, chiazaad en walnoten voor vegetariërs. Veganisten kunnen overwegen een algenolie-supplement te nemen.

Beide groepen moeten zorgen voor voldoende vitamine D, ofwel via blootstelling aan zonlicht of door supplementen.

Het is essentieel om gevarieerd te eten met verschillende groenten, fruit, granen, peulvruchten en noten. Tijdens de zwangerschap heb je mogelijk iets meer calorieën nodig, vooral in het tweede en derde trimester.

Een diëtist kan je helpen bij het plannen van een evenwichtig dieet en het vermijden van tekorten. Overweeg ook supplementen, zoals ijzer, B12 en vitamine D.

Vezelrijke voeding, voldoende waterinname en luisteren naar je lichaam zijn allemaal belangrijk. Beperk de inname van cafeïne, suiker en bewerkte voedingsmiddelen.

 

Stop met roken en alcohol drinken

Roken en alcohol drinken is schadelijk voor je baby!
Er zijn veel mogelijkheden om hulp te krijgen bij het stoppen met roken:

  • Effectieve telefonische coaching Rookvrije Ouders:
    Rookvrije Ouders is gebaseerd op motiverende gespreksvoering en bestaat uit minimaal 6 telefoongesprekken (± 20 minuten). Indien hier gebruik van wilt maken vul het je het aanmeldformulier in. Een coach zal dan zelf contact met je opnemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
  • Voor andere opties kijk naar https://www.ikstopnu.nl/hulp-in-de-buurt/
  • De stoppen met roken poli van het Zuyderland. Hiervoor is wel een verwijzing van de huisarts nodig. Indien dit gewenst is, laat dit dan aan jouw huisarts weten zodat hij/zij de verwijzing kan maken.

Naar de Sauna tijdens je zwangerschap Verloskundigenpraktijk La Vie

Sauna

  • Het wordt sterk afgeraden om in de eerste 16 weken van je zwangerschap naar de sauna te gaan.
  • ben je nooit eerder naar sauna geweest, dan is de zws mss niet de meest handige periode om dit uit te proberen ivm collaps neiging.
  • Blijf altijd maximaal 10 minuten in de sauna. Langere tijd in de sauna kan zorgen voor kunstmatige koorts, wat gevaarlijk kan zijn voor je ongeboren baby.
  • Ga zitten op het laagste bankje om zo minder hitte te vangen
  • Vermijd de echt hete sauna’s met temperaturen van 85-95 graden. Ga liever voor temperaturen van maximaal 70 graden gedurende maximaal 20 minuten.
  • De infrarood sauna kan je beter vermijden gedurende de hele zwangerschap. De straling is niet goed voor je baby.
  • Indien sprake is van een gecompliceerde zwangerschap, kan je de sauna beter vermijden gedurende de hele zwangerschap.
  • bubbelbad, e.d. Voor week 32 kan je wel in deze baden gaan, maar blijf dan niet langer dan 10 minuten in een bad van 41 graden zitten en niet langer dan 15 minuten in een bad van 39 graden. Zo blijf je lichaamstemperatuur op peil en ontstaan er geen gevaren voor je baby.kan tot 32wk mits je geen buikpijnklachten krijgt. Na 32wk is er sprake van infectiegevaar ivm mogelijke ontsluiting.

Voor meer info heeft zwangerenportaal er een uitgebreid artikel over.